Het Gele Uur
Haagsemarkt 35 (hoek Dreef) Princenhage
 
     
  Take me to the sea

kunstdocumentaire


zaterdag 19 januari 15.00 uur


Vrij entree

Inleiding Liesbeth van Well
In april 2017 ontstond er bij Marianna Geraci en Liesbeth van Well het idee om het grote publiek kennis te laten maken met de statushouders uit Breda. In de stad zijn sinds 2016 zeshonderd statushouders woonachtig. Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertelden hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

Uiteindelijk namen zeven vluchtelingen deel aan het project dat was opgebouwd uit drie fasen. Allereerst werden alle vluchtelingen geïnterviewd waarbij drie vragen centraal stonden:
- Waar kom je vandaan?
- Wat heb je meegemaakt?
- Wat geeft je kracht om hier een nieuw leven met ambities op te bouwen?

Hierna volgden de vluchtelingen een training ‘Storytelling’ en leerden zij zichzelf en hun verhaal overtuigend te presenteren.
In de laatste fase schreven alle vluchtelingen onder leiding van Miranda Dahlhaus (Taalwinkel) een eigen poëtische tekst over hun ervaringen als vluchteling. Gezamenlijk keerden zij tot slot een dag terug naar zee, het symbool van oorsprong, kracht en een nieuw begin, maar ook van ondergang, dood en afscheid.
De ontmoeting met de zee is voor de tentoonstelling vastgelegd op film en foto. In de film worden de poëtische teksten door de vluchtelingen persoonlijk voorgedragen.