BN DE STEM PAGINA 18 | MAANDAG 8 JANUARI 2018

'Gele Huis de trots van Princenhage'


image

WETHOUDER PATRICK VAN LUNTEREN OPENT HET GELE HUIS, EEN GLOEDNIEUW CULTUREEL CENTRUM IN PRINCENHAGE. FOTO RON MAGIELSE/PIX4PROFS


Van CHRIS STADHOUDERS

In het Franse Arles, aan de Place Lamartine, werd Vincent van Gogh ver- liefd op een klein, geel huis. Hij droomde ervan om er een idealistische vrijplaats voor de kunst te vestigen.


Het avontuur eindigde in diepe mineur, maar niet voordat Van Gogh het huis had vereeuwigd op doek. Een bombardement tijdens de Tweede We- reldoorlog ruïneerde het karakteristieke huisje. Maar sinds zaterdagmid- dag is er een alternatief voorhanden in Princenhage.


Onder grote belangstelling opende wethouder Patrick van Lunteren Het Gele Huis, een nieuw cultureel centrum aan de Haagse Markt.


Er bestaat een sterke link tussen Van Gogh en Princenhage. Warme fami- liebanden zorgden ervoor dat een jonge Vincent zich innig verbonden voelde met de regio. In 2015 organiseerde Stichting Cultuur Princenhage om die reden de expositie Vincent, Vincent, Vincent. Initiatiefnemer Lidy Meier legt uit dat de opening van Het Gele Huis een direct gevolg hiervan is. ,,Die tentoonstelling trok drieduizend bezoekers. Daar moesten we meer mee doen. We willen hier, in de geest van Vincent, een plek creëren waar kunstenaars kunnen exposeren en samenkomen. Iedere maand zal hier een nieuwe tentoonstelling worden ingericht. Maar er is ook plaats voor muziek en we gaan kindermiddagen organiseren.''


In het sfeervolle, kleine pandje staat het bomvol. In afwachting van de opening gaan er bladen met champagne rond. Het huis is eigenlijk te klein voor deze grote aanloop. Het is dringen en al snel kegelt er een elftal volle glazen over het zondagse goed van een rijtje kunstliefhebbers. Het mag de pret niet drukken.


Gastheer Ben Verschuren heet iedereen van harte welkom en kondigt wethouder Van Lunteren aan die het officiële startsein zal geven. Met de onthulling van een replica van het beroemde Van Goghschilderij is de opening een feit.


De eerste exposerende kunstenaar is de uit Princenhage afkomstige Hen- ny Adank. Hij oogst met zijn haast fotorealistische kleurpotloodtekenin- gen veel bewondering. Na een korte, sfeervolle set van Het Bredaas Saxo- foon Duo is het huis officieel geopend.


Buiten staat wethouder Van Lunteren nog even stil bij het kunsthuis. ,,Dit is een fantastisch initiatief. Vooral omdat dit vanuit het dorp zelf komt.

We zien dit steeds meer in de wijken en dorpen rond Breda. Een idee heb- ben, de schouders eronder en gaan. Dat maakt mensen betrokken en trots. Dit is waar we heen willen. De mensen maken de stad.''