Gele Huis Galerie
Haagsemarkt 35 (hoek Dreef) Princenhage
 
     
 

Het werk is abstract met figuratieve elementen. Verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Berlijn zijn daarin verwerkt. Er is ook ander werk te zien.

 

Na decennialang werkzaam te zijn geweest in de advocatuur, is hij zich vanaf 2009 gaan toeleggen op het schilderen, eerst middels het volgen van cursussen, vervolgens heeft hij vanaf 2011 tot 2016 een opleiding tot beeldend kunstenaar gevolgd aan de Kunstacademie Haarlem Leiden en is cum laude afgestudeerd.

 

Het laten vloeien van ecoline, acrylverf en later ook acryllak van de bouwmarkt is een steeds terugkerend element in zijn werk. Een kwast komt er doorgaans niet aan te pas. De figuratieve elementen worden gemaakt met fijnschrijvers.

Het is wel zijn bedoeling om een verhaal te vertellen, maar dan gebaseerd op de realiteit en niet met een eigen boodschap, laat staan een politieke.

Dialectiek

in de geschiedenis van BerlijnEvert uit de Fles
schilderijen


Opening 1 juni 15 uur

Vrij entree

Het zijn toch wel de Duitse kunstenaars, waardoor hij is geïnspireerd, eerst door het Duitse expressionisme, waaronder Franz Marc, Emil Nolde en Wassily Kandinski, en daarna door de hedendaagse kunstenaars Gerhard Richter en Neo Rauch. Laatstgenoemde refereert in zijn werk ook wel aan gebeurtenissen uit het verleden, zoals “Die Wende” in 1989, en dat geldt impliciet ook voor Richter. Beiden zijn afkomstig uit voormalig Oost Duitsland, maar Richter is al in 1961 uit Oost Duitsland gevlucht en Rauch is daar altijd blijven wonen.

 

Rauch heeft zich ook ontwikkeld van abstract naar figuratief, terwijl je bij Richter juist het omgekeerde ziet, van fotorealistische portretten, die later werden vervaagd, naar grote abstracte werken.

 

Ondanks hun achtergrond namen Rauch en Richter niet echt politiek stelling, maar in 1988 heeft Richter als een soort historieschilder de serie “18 oktober 1977” gemaakt. Deze serie bestond uit 15 schilderijen, waarin hij met portretten van RAF-extremisten de actualiteit van de Duitse geschiedenis verbeeldde. En dat sluit dan weer aan bij hetgeen op deze tentoonstelling over Berlijn wordt getoond.
 
    De expositie is te bezichtigen op
zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 juni

10 - 18 uur.
Vrij entree