Het Gele Uur
Haagsemarkt 35 (hoek Dreef) Princenhage
 
     
kunstdocumentaire

over


Francis Bacon

Inleiding Ella van Opstal
Rijnen


zaterdag 18 mei 15.00 uur

Vrij entree

Aanmelden gewenst

“My whole life goes into my work”

Francis Bacon (1909 – 1992) 

Francis Bacon is een van de grote kunstenaars van de 20ste eeuw. Als geen andere kunstenaar van zijn tijd verbeeldt hij de tragiek van het menselijk tekort, als ook het menselijk lijden in het lichaam.

In het late modernisme voert hij de geschonden mens in een beschadigd leven op. Henk van Os typeerde hem ooit heel raak: “Bacon is de schilder van gevoelens die wij liever uit de weg gaan”. 

Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een krachtige expressie die een wanhopig tragisch levensgevoel uitdrukt. Hij ontwikkelt een zéér eigen beeldtaal waar verfpigment en menselijk vlees vaak heel dicht bij elkaar komen. 
De zintuigen van de beschouwer ondergaan regelmatig een schokeffect. Het is meer dan duidelijk dat Francis Bacon niet streeft naar louter esthetische bevrediging. Hij zoekt naar mogelijkheden om de moderne mens nog met een beeld diep en direct te raken in zijn gemoedstoestand.

Oftewel met zijn eigen worden: “I want to go direct on to the nervous system!” 
“Ik denk dat één ding is dat als je besluit schilder te worden je ook moet besluiten niet bang te zijn jezelf voor schut te zetten. Een ander punt is onderwerpen te vinden die je zo in beslag nemen dat je ze wel moet proberen te realiseren. Ik ben van mening dat je zonder onderwerp automatisch vervalt in decoratie, omdat je het onderwerp mist dat aan je blijft knagen en uitgedrukt wil worden – en de grootste kunst voert je altijd terug naar de kwetsbaarheid van de menselijke situatie.” 

Francis Bacon

Citaat uit interview van Win Beeren met Francis Bacon

naar aanleiding van zijn deelname aan

de “Nieuwe Realisten” in 1964

 georganiseerd door

Het Gemeentemuseum Den Haag