Gasten bij Cultuurpodium 22 augustus

Frans Brocatus

Dichter en prozaschrijver Frans Brocatus put uit persoonlijkheden en landschappen uit het verleden. Hij onderzoekt als het ware de hem omringende wereld. in zijn nieuwe prozabundel beschrijft hij 50 levenloze dingen die hem omringen. Dat doet hij op alfabetische wijze als in een encyclopedie. Deze prozateksten zijn nuchtere beschrijvingen van het ding zelf, zonder een persoonlijk commentaar. Dat maakt deze teksten zo bijzonder. Alleen de keuze van de onderwerpen die hem omringen is subjectief, het proza legt objectief vast (voor zover dat mogelijk is natuurlijk, want de waarneming blijft die van de schrijver).

Loes Raymakers

Positief ongeduld is een van de kenmerken van Loes Raymakers. Wanneer de woorden niet snel genoeg komen tijdens het schrijven, gaat ze schilderen. Omgekeerd gaat ze bij het schilderen de woorden zoeken die erbij horen. Deze manier van kunst bedrijven, deze zoektocht naar balans tussen beeld en woord, duurt al haar hele leven. Ze zegt daarover zelf`: “En die balans bestaat niet, al blijf ik zoeken, dus spring ik af en toe in de woordenstroom en laat me meedeinen tot de stroom weer verf wordt en overgaat in inkt.”

Renate Spierdijk

Van huis uit is Renate Spierdijk vooral muzikant met een eigen repertoire in het Nederlands. Met haar gitaar en bijpassende stem weet zij publiek te boeien met liedjes die in alle eenvoud toch het nodige te zeggen hebben. Het doet aan cabaret denken, maar niet aan de wereld verbeterende teksten van Van ‘t Hek bijvoorbeeld.  Renate is veel subtieler en dat maakt een interessante mix van klank en woord. De laatste jaren is ze ook aan gedichten aan het schrijven, verwant aan haar liedteksten. Renate is een graag geziene gast in “het Brabantse kunstland”.