Gasten Cultuurpodium sept. 2020

Motell Rijnen

Motell Rijnen komt voorlezen uit zijn boek De laatste Goldstern. Meier is de zoon van Szenja, die als Litouwse Jodin alle verschrikkingen van de Holocaust heeft overleefd. Via haar broer Avrom die meevocht in de eerste Poolse pantserdivisie komt ze na de oorlog terecht in Breda. Ze overlijdt als Meier een peuter van twee is. Hij wil twintig jaar later weten hoe zijn moeders leven eruit zag. Hij vindt haar oorlogsdagboek en dat is het begin van een zoektocht die hem terugbrengt naar de roots van zijn familie in Litouwen. Het wordt ook een ontdekkingsreis naar zijn herkomst en naar zijn eigen identiteit. Motell Rijnen (Breda) is socioloog/criminoloog. Hij is actief als folkmuzikant, zanger en gitarist.. Het romandebuut met Koningin van de Claddagh in 2014 werd in 2017 gevolgd door HoRa en in 2019 door FLEUR, een leven in de knop geknakt. De laatste Goldstern is zijn vierde roman.

Malon Bakker

Malon heeft altijd al een voorliefde gehad voor taal. “Het Nederlands is het mooiste erfgoed wat wij hebben en dat wil ik het liefst zo lang mogelijk in ere houden.” Malon is een heel beeldend, visueel ingesteld schrijfster en gebruikt vele metaforen om de wereld uit te leggen, maar ook zichzelf begrijpelijk te maken voor de mensen om zich heen. Zij wil de lezer wel meenemen in haar gedachtenpatronen en woordkronkels. 
Malon heeft inmiddels 9 Nederlandse bundels uitgebracht. Zij doet dit volledig zelf. Omdat zij tevens schildert, maakt zij ook illustraties. Zij aanschouwt de wereld met ogen die geen leeftijd kennen. Zij is dichter in al haar vezels, poriën en klieren, gedreven en gesterkt door een heftig leven. Ze heeft zichzelf aan haar haren uit het moeras getrokken, heeft flink geworsteld, maar ook zichzelf vrij geworsteld en haar liefde voor schrijven en taal daarin gevonden.

Wim Dictus

Muziek is een middel om contact met iemand te maken. Wim gebruikt daarvoor zowel zijn levenservaring als zijn speelervaring. En dat is hoogstwaarschijnlijk ook wat het publiek wil horen. Als ik speel en zing, geef ik je het beste van mezelf. Voor minder wil ik het niet.

Naked songs – Blote Liedjes – Canciones Desnudas

Mijn repertoire bestaat uit liederen uit het Spaanstalig, Engelstalig, hier en daar Franstalig en uiteraard Nederlandstalig grondgebied, op gitaar begeleid. Op mijn diatonische accordeon kan ik bovendien sferen scheppen die je je dagelijkse zorgen doen vergeten. Mijn uitdaging ligt vooral in muzikaal “vertaalwerk”, een eigen smoel geven aan bestaande composities. Ik leg de ziel van een liedje bloot met mijn eigen vertaalmodus.

Deborah Jacobs

Zij verzorgt de pauzemuziek, een gevarieerd programma tijdens het halen en nuttigen van drankjes. Opvallend is altijd dat veel van de aanwezigen toch ook luisteren naar haar klanken op gitaar en haar stem.