Het Gele Uur 17 september

Anna Achmatova (1889-1966)
Russisch dichter

door May Verheyen en Maathe Commerina Boot

“Weet je dat ik in hetzelfde jaar geboren ben als Hitler? Maar schrik niet: Chaplin is ook in dat jaar geboren. Een tweeslachtig jaar.”

Anna Achmatova is een van de grootste Russische dichters uit de turbulente 20e eeuw. In het meedogenloze politieke klimaat waarin zij als kunstenaar overeind moet zien te blijven, weet zij haar eigen stem te bewaren. Daarin is ze een bron van inspiratie voor May Verheyen, die een verhaal over Achmatova’s bewogen leven gaat vertellen, dat wordt opgeluisterd door de poëzievoordracht van Maathe Commerina.

Het Gele Uur opent met de stem van Achmatova, waarna Maria Lambregts − een ervaren Ruslandganger − het eerste gedicht in het Russisch zal voordragen. Dit alles met op de achtergrond beelden uit het leven van de dichter.

May Verheyen (1954) studeerde kunstgeschiedenis en rondde daarna de Nederlandse Filmacademie af. Vanaf de jaren 1980 publiceerde zij verhalen, poëzie en een roman. Ze werkte mee aan de totstandbrenging van enkele (documentaire) films en vertaalde boeken. Sinds 2016 heeft ze een reeks voordrachten gegeven waarin telkens een geliefde twintigste-eeuwse componist wordt uitgelicht.

Maathe Commerina Boot (1942) heeft tal van eigen programma’s gemaakt waarin ze Nederlandse dichters voordraagt en, samen met twee muzikanten, het feest der poëzie bezingt. Het nieuwste programma van Melopee heet: Van rozen die raadselen zijn.

Maathe Commerina en May wonen allebei in Bergen (N-H) en hebben meerdere malen samen opgetreden.

za 17 sept 2022
15:00 (verwachte duur: 120 minuten). inloop 14.30- 14.45. Verzoek tijdig binnen te zijn.
€ 7,50