Het Gele Uur

Nazi vervolging van RK persprominenten 1933-1945

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Landelijk zijn er lezingen, verhalen en bezoekjes aan bepaalde historische plaatsen af te leggen. Dit jaar echter geen grote bijeenkomsten.

Het Gele Huis verzorgt een lezing

Wat velen niet zo goed voor ogen staat is dat de Nazi’s direct na de machtsovername in 1933 ‘andersdenkenden’ gingen vervolgen. Zoals katholieken. De katholieke pers werd gecensureerd, opgeheven en bekende personen uit die perswereld gearresteerd. Niet alleen in Duitsland maar ook in de door de Nazi’s bezette landen vanaf 1940.

Geertrui van den Brink vertelt deel II van haar onderzoek naar de kring van RK journalisten in Europa.

In mei j.l. heeft zij de vlucht en de dramatische thuiskomst van Hein Hoeben verteld. In de lezing op 31 oktober staan de ‘perscollega’s’ van Hein Hoeben centraal. Wat is er met hen gebeurd? Wie hebben kunnen vluchten? Wie zijn gearresteerd en nooit meer teruggekomen? In welk parket belandden de ‘collaborateurs’?

Deze lezing is life.

Zaterdag 31 oktober van 15.00- 17.00 

Locatie: De Dobbelsteen, Doelen 36 (Princenhage)

Entree: 5,00

Vooraf aanmelden via info@hetgelehuisinprincenhage.com

De covid richtlijnen worden in acht genomen bij deze bijeenkomst.

Geertrui van den Brink heeft zich afgelopen jaren verdiept in de perikelen van de RK pers in de jaren voor en tijdens WOII. Aanleiding was haar onderzoek naar Albert Vandepoel(haar grootvader) die als hoofdredacteur van het Dagblad van Noordbrabant en Zeeland (voorloper van BN|deStem), in kamp Neuengamme bij Hamburg terechtkwam.