Het Gele Uur Stilte in de kunst


Lezing door Hanneke van der Hilst

In ieder mens schuilt een schepper, in woord of in daad. De mens is in wezen creatief, dat wil zeggen dat hij in staat is om inspiratie te halen uit het ‘stille gebied waar Eenheid heerst’. Bij een gezuiverd bewustzijn kunnen wij iets van deze essentie tot leven brengen.

Ik toon enkele sprekende voorbeelden, die hiervan stille getuigen zijn. Wij weten allemaal al dat kunst kan confronteren, maar ook dat schoonheid een helende werking op ons kan hebben. Uit neurowetenschappelijk onderzoek is inmiddels bekend wat stilte met de hersenen doet.

Ik zal enig licht laten schijnen op uiteenlopende kunstwerken, van zowel oude als nieuwe meesters en met jullie aan de hand daarvan enkele onvermoede facetten bespreken die met het thema ‘stilte’ samenhangen.

Het gezamenlijk beschouwen van kunst kan een inspirerende en weldadige uitwerking hebben. Laten we hopen dat dit het geval is.

Over Hanneke van der Hilst

“De mens is een schepper.” Naast Schiller vind je op internet al snel tientallen medestanders van deze opvatting. Zelf iets ontwerpen en maken is heerlijk! Een kledingstuk, een boeket, een stoel, een sieraad en ga zo maar door. Schilderen is voor mij een passie. Hoe meer ik echt kijk, hoe meer ik geniet en waardeer, vooral in de natuur. Maar ook bij stillevens, landschappen, mensen, steden en portretten. Alles is de moeite waard. Vooral abstract werken vind ik verrukkelijk! De vrijheid – het gevoel voor kleur – vorm – compositie. Ik beland in een totaal andere wereld.

Na vele jaren schilderles gevolgd te hebben bij meerdere meesterschilders, volg ik nu graag mijn eigen innerlijke ‘meester’. Ik werk, probeer, ploeter, kijk en raak geïnspireerd. Dan ervaar ik voldoening en vooral vreugde. Van het product en van het proces.

In deze lezing besteed ik aandacht aan de betekenis van stilte in het creatieve proces.

Wanneer: zaterdag 11 december, van 14.00 – 16.00 uur, (inloop vanaf 13.30 uur).

Entree: €7,50 Bredapas geldig.


Raadpleeg de Corona-maatregelen van Het Gele Huis.