Hoopvol

Jos vertelt verder: “Ik gebruik oude barokke schilderijen als steunbeeld voor de compositie. Daar voeg ik mijn eigen kleurpalet en stijl aan toe. Het gaat me vooral om de sfeer en de beweging in een compositie. Je ziet meestal weinig meer terug van het origineel. Ik begin met het zoeken naar geschikt beeld zoals in dit geval het offer van Isaac door Charles le Brun. (afb 1). Wat me hierin aanspreekt is het geel in de voorgrond. En de beweging van de figuren ook al lijken ze stil te staan. Ik let ook op dieptewerking in de voorstelling. Vervolgens ga ik schetsen in mijn schetsboek of zoals in dit geval in Photoshop om de voorstelling in de vingers te krijgen (afb 2). Daarna zet ik het op doek. In dit geval een afmeting van 60x80cm. Ik werk met olieverf, vooral vanwege de briljante kleuren. Eerst zet ik een ondergrond op.
Ik heb een violette basis genomen, sterk verdund met terpentine. In dit stadium weet ik nog niet precies hoe de kleuren gaan uitpakken. Ik zet in grove streken de voorstelling op. Je ziet dat ik nog in de bruintinten zit, met mangaan en geel. De volgende fase (als deze ondergrond droog is) kan ik verder met de voorstelling. De figuren in de voorgrond beginnen vorm te krijgen. (afb 4)
Ik twijfel over de kleur van de achtergrond en schaf speciaal voor dit schilderij een pure violet aan, omdat ik de kleur zo zuiver mogelijk wil hebben. Je ziet dat ik het hele kleurpallet aanpak in de voorstelling (afb 5)
Toch ben ik niet tevreden, ik vind de paarse kleur te overheersend en heb er een wassing met grijspaars overheen gezet, zodat de voorgrond meer nadruk krijgt. (afb 6).”