Over sprookjes en de verschillende levensfasen

SPROOKJES over de mens in zijn tweede levenshelft 

De reis naar rijpe volwassenheid en de dood

Door Anna Marie Boudewijns


donderdag 28 mei van 20.00- 21.00

inloggegevens via de Nieuwsbrief

                             

Sprookjes, door de meeste volwassenen lang geleden verbannen naar de kinderkamer, zijn niet wat mensen vaak denken: om kleine kinderen te waarschuwen, of bang te maken………Integendeel, ze zitten vol symboliek, archetypen,wijsheden en hebben ons iets wezenlijks te zeggen..

Iedereen kent wel een of meerdere sprookjes, gehoord of gelezen uit zijn of haar kindertijd. De protagonist (hoofdrolspeler) in de ons meest bekende sprookjes wordt meestal gespeeld door een kind, een puber of een adolescent. Het  gaat dan over jonge helden en heldinnen die- vrijwillig of gedwongen- de wijde wereld intrekken om gebrek of misbruik te bestrijden, om zichzelf en de buiten het tuinhek en voorbij het dorp gelegen wereld te leren kennen.

Doel is de ontwikkeling van het kind tot volwassene met een gezond ego -iemand die zichzelf en de wereld voldoende heeft leren kennen om zich zinvol staande te houden.

Echter, na de gevleugelde woorden:” en ze leefden nog lang en gelukkig”  blijven er nog steeds obstakels te overwinnen en taken te vervullen en voor de meesten van ons nog wel heel wat pittige jaren te gaan!

Over die levensjaren zijn, minder bekend en je moet ze wel goed zoeken,  toch nog heel wat sprookjes geschreven. En gaat het er om het met zoveel moeite verkregen ego te overstijgen en zich niet meer zoveel te bekommeren om zichzelf, maar ook en vaker om de anderen en de wereld! 

Aan de hand van enkele sprookjes wil ik daarover vertellen en delen en wie weet, zijn jullie na afloop net zo vervuld van blijheid en dankbaarheid als ik was, door wat de sprookjes mij laten zien.