Van Gogh in China

Documentaire.

In Breda heeft er in het Chasse een documentaire gedraaid waarin Xiaoyong Zhao uit China de hoofdpersoon is. Hij heeft zijn bijzondere verwondering voor Van Gogh omgezet naar het kopieren van de Van Gogh werken. Hij heeft hiermee wereldwijd bekendheid gekregen. Als hij in Amsterdam bemerkt wat ze voor zijn Van Goghs vragen, is hij zeer aangedaan.

In september 2019 bezocht Frank Nusselein Dafen Oil Painting Village, een buitenwijk van de miljoenenstad Shenzhen ten noorden van Hongkong.

Verhaal van Frank. ‘ Op 14 sept.: na een uur in de taxi kom ik in een overweldigende wereld van schilderwerkplaatsen en benodigdheden die buiten proportioneel zijn maar wel passen in het beeld van China waar alles extra large is. Mijn dagboekfragmenten wil ik hier even laten passeren. Een strak stratenplan, galerie-aanbod enorm, hier en daar Van Gogh kopieën, de bekende werken, vanaf 200 yuan = 30 euro, 60 x 70 zonder lijst. Stapels ander werk van klassiekers maar ook modern, zoete landschapjes in vele maten, kaligrafie-benodigdheden, papier, penselen inktsets, studio’s waar veelal jonge mannen werken op basis van foto’ s in een veelheid aan stijlen, hyperrealistisch of de klassieke meesters volgend. De Van Gogh’s plattegrondwandeling uit Princenhage, die ik meebreng  wekt alom verbazing en ontroering bij twee galeriehouders. Het museum is helaas gesloten vandaag, de bookshop is wel open , wat me mee viel is dat hier niet een overdaad aan Van Gogh’s werk te koop was in boekvorm.’

Om nog even terug te keren naar Dafen Oil Painting Village in Shenzhen- China hier deel 2.

‘ De enorme productieve schildersateliers waar niet alleen Van Goghs kopien maar een breed scala aan klassiekers tot aan Warhols worden vervaardigd. Naast de vele winkelgaleries waar het werk in stapels wordt aangeboden, is er een die eruit springt: De Sunrise Art center. De van oorsprong  kaligraaf  Chen Qiuzhi heeft dit Art Center ontwikkeld en geniet tegenwoordig internationale bekendheid. De locatie bestaat uit een aantal panden met oude Chinese  architectuur elementen die hij met passie combineert. Oude muurgevelfragmenten die hij van de slopershamer wist te redden en in harmonie toegepast zijn in het geheel. Voor meer info hierover  sunriseart@foxmail.com

Van Gogh in China deel 3

De laatste stop van deze China reis is Honkong. Een overweldigende stadstaat waar het zogenoemde twee stromenbeleid door Beijing wordt toegelaten, maar sinds kort geheel aan banden is gelegd ondanks wereldwijde protesten. Maar de regering van XI Jinping is onverbiddelijk. Op West Kowloon is een prachtige van Goghshop in een koloniale stijl gebouwd shopping center. De Engelsen wisten wat stijl inhield. Hier de bekende Van Gogh items, maar wat het meest in het oog sprong was een driedimensionale schildering van Van Gogh’s portret waarin een soort versluierde koffiereclame was verwerkt. Toch wel een een bijzonder effect en dat allemaal in Hongkong.