Van Gogh patient en kunstenaar

Het Gele Uur
Van Gogh, patient en kunstenaar lezing door Piet Voskuil

Deze lezing is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Piet Voskuil over zijn lezing:
In 1990 was het 100 jaar geleden dat Vincent van Gogh zichzelf het leven benam. Franse artsen stelden de diagnose epilepsie. Als epileptoloog (in ruste) heb ik in mijn lezing aandacht voor de wisselwerking tussen Van Gogh als kunstenaar en als denker/schrijver, vooral in relatie tot zijn broer Theo en zijn medische geschiedenis.

‘Ik ging zijn medische biografie bestuderen. Tijdens de herdenking van zijn 100 jarige overlijden hield ik in het Van Gogh museum een lezing over de resultaten van deze studie. Daarop volgden een uitgebreide studie, voordrachten en publicaties over Van Gogh als kunstenaar, als schrijver van honderden brieven, als denker en lezer en als medemens, vooral in relatie tot zijn broer Theo. De wisselwerking tussen deze eigenschappen en zijn ziektegeschiedenis bleven daarbij voortdurend een rol spelen. In de lezing zal ik een aantal aspecten van het hieruit gevormde gedachtegoed belichten. Naar aanleiding van de recente publicatie van het boek ‘Van Gogh’s Finale’ van Martin Bailey (2021) en het eveneens recent ontdekken van de plaats waar het laatste schilderij gemaakt is zal het accent van de lezing liggen op de laatste levensmaanden van Van Gogh in Auvers sur Oise’.

Piet Voskuil

Piet Voskuil, gepensioneerd neuroloog destijds werkzaam in het epilepsiecentrum Dr. Hans Bergerkliniek, onderdeel van het voormalig Medisch Centrum de Klokkenberg, Breda.

Piet Voskuil was lid van verschillende nationale en internationale werk/studiegroepen op het gebied van epilepsie. Hij heeft een aantal (wetenschappelijke) boeken en artikelen op zijn naam staan, waaronder ook een studie naar de epilepsie van Dostojevski en de weerslag daarvan in zijn romans. Hij leverde bijdragen aan een groot aantal congressen en (inter)nationale bijeenkomsten over Van Gogh, waaronder in 2017 in het Chassétheater Breda de presentatie ‘Met hart en ziel’, t.g.v de voorpremière van de film ‘Loving Vincent’


Datum : zaterdag 30 oktober 2021, van 15.00 tot 17.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur.

AanmeldenContact

Entree: 7,50 p.p.