Eeuwenoude oorlog als inspiratiebron voor de kunsten
Theatermaker Marionne van de Camp verzorgt de lezing De Ilias van Homerus, eeuwenoude oorlog als inspiratiebron voor de kunsten.
De Trojaanse oorlog was de grootste oorlog die ooit is gevoerd in de oude Griekse tijd (rond 1180 v. Chr.). In de Ilias vertelt Homerus heel beeldend over het wel en wee van de Griekse en Trojaanse helden en ook smakelijk over de invloed van de Griekse Goden. Het is deze mythe (50 woorden) die zowel de literatuur als de schilder- en beeldhouwkunst door de eeuwen heen heeft beïnvloed. Van een Mykonosvaas uit 670 v.Chr. naar Spoken Word dichteres Armanda Gorman in 2021.
In vogelvlucht laat Marionne de kracht van verhalen, taal en verbeelding ervaren: “Wat is er toch zo kwellend mooi aan dat zingen en vertellen, in de straten, in de kroegen… Wat is het dat je doet luisteren en luisteren? Dát is het geheim van taal. Maar luisteren zullen we. Dromen zullen we”.
Marionne van de Camp
Vanuit haar werk is Marionne van de Camp voortdurend bezig met inleving, psychologische analyses, mensenkennis en interactie. Het verwoorden en verbeelden alsook het zoeken naar impact en authenticiteit zijn drijfveren en Taal en Verbeelding vormen haar inspiratiebronnen. Daar passen de Griekse mythen wonderwel bij: ze appelleren aan grote thema’s en aan gevoelens van alle tijden en bevatten boodschappen met waarden voor het leven. Herkenning dus. Ze geven zin en betekenis aan onze zoektocht als mens door de eeuwen heen. In die traditie ervaart Marionne van de Camp kunst als onontbeerlijk kompas en waardevolle kompaan van haar leven.
Aanmelden
Praktische informatie
Zaterdagmiddag 21 januari 2023
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Entree € 7,50