Kunstproject Troost & Hoop komt teneinde

Nieuwsberichten | Nieuws

ma 17 mrt 2025

troost hoop, tatiana korchagina

In maart 2025 eindigde het kunstproject Troost & Hoop in tijden van oorlog en vrede met een wandeling langs oorlogsplekken in Princenhage. Het project begon in december 2024 en heeft dus drie maanden geduurd. Het kunstproject wilde vanuit diverse disciplines de impact laten zien en voelen die oorlog en vrede hebben op ons mensen.

Kunstenaars uit Oekraïne, Armenië, Rusland en Nederland

Heeft dit kunstproject ons werkelijk troost en hoop gebracht? Jazeker! Hoe actueel is een expositie met kunstenaars uit Oekraïne, Armenië, Rusland en Nederland. Hun werk werk straalde troost, hoop maar ook verzet uit. Een filosofielezing geeft inzicht en verdieping: is vrede meer dan de afwezigheid van oorlog?

Werk van Miriam Tanke
Miriam Tanke was een van de 7 kunstenaars die in december en januari exposeerden.

Anti-oorlogsfilm Die Brücke

In de anti-oorlogsfilm Die Brücke zagen we avond hoe jonge Duitsers ernaar snakten om opgeroepen te worden maar toen het zo ver was, ervaarden ze de diepe ellende. Onze gedachten gingen uit naar jonge soldaten uit Rusland, Oekraïne, Noord-Korea, Israël en de Palestijnse gebieden.

Documentaires Armando en Anselm Kiefer

Documentaires over Armando en Anselm Kiefer lieten zien hoe hun werk zowel positief als negatief werd beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog. Verhelderend en inspirerend!

Natascha van Weezel ging in gesprek met Ben Verschuren over haar boek ‘Hoe houd je je hart zacht, een druk bezochte avond.

Gesprek met Natascha_van_Weezel
Een boeiend gesprek met Natascha van Weezel

Troost en hoop ondervonden we zeker tijdens de meezingavond van het koor Tegen de wind mee dat oude en nieuwe strijdliederen zong. En wat te denken van het cabarettrio dat ons verblijdde met grappige maar ook zinnige teksten! Een bijzondere avond die speciaal aan het thema was gewijd.

tekenen over oorlog en vrede
Er waren drie workshops Tekenen over Oorlog en vrede

Een tekenmiddag met muziek gaf de deelnemers rust en harmonie. Hoe dicht staat dat bij troost en hoop? Daarentegen confronteerden drie lezingen ons met hoe (on)menselijk men met elkaar omging in de Trojaanse oorlog, tijdens ruim 150 onderlinge Europese oorlogen in de barok maar ook hoe kampbewoners elkaar troost en hoop gaven door piano- en vioolmuziek uit te voeren.

We kennen allemaal het verhaal van de Vloeiweide. Maar ken je ook de Princenhaagse verzetsgroep De Spartanen die opereerde vanuit de fietsenzaak op de hoek van de Haagweg en de Posthoornstraat? Tijdens de oorlogswandeling door Princenhage hoorde er alles over.

Donatie aan Noodfonds Oekraïne

Tot slot: wat ons enorm verheugde, was dat het aantal bezoekers bij elke activiteit bovengemiddeld was. Graag willen we iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan dit bijzondere kunstproject en natuurlijk ook iedereen die een of meer activiteiten heeft bezocht. Wat dit laatste betreft: voor elke bezoeker doneert Het Gele Huis € 1,00 aan het Noodfonds Oekraïne. Dat betekent ruim € 500,00!

Iets om trots op te zijn. Dat zijn we dan ook!

Ben Verschuren

Ad Marijnissen