Opening Het Gele Huis in 2018

Nieuwsberichten

zo 7 jan 2018

In het Franse Arles, aan de Place Lamartine, werd Vincent van Gogh verliefd op een klein, geel huis. Hij droomde ervan om er een idealistische vrijplaats voor de kunst te vestigen.

Vincent van Gogh

Het avontuur eindigde in diepe mineur, maar niet voordat Van Gogh het huis had vereeuwigd op doek. Een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog ruïneerde het karakteristieke huisje. Maar sinds zaterdagmiddag is er een alternatief voorhanden in Princenhage.
Onder grote belangstelling opende wethouder Patrick van Lunteren op zaterdag 6 januari 2018 om 15.00 uur Het Gele Huis, een nieuw cultureel centrum aan de Haagsemarkt 35 in Princenhage.

Link tussen Van Gogh en Princenhage

Er bestaat een sterke link tussen Van Gogh en Princenhage. Warme familiebanden zorgden ervoor dat een jonge Vincent zich innig verbonden voelde met de regio. In 2015 organiseerde Stichting Cultuur Princenhage om die reden de expositie Vincent, Vincent, Vincent. Initiatiefnemer Lidy Meier legt uit dat de opening van Het Gele Huis een direct gevolg hiervan is: “Die tentoonstelling trok drieduizend bezoekers. Daar moesten we meer mee doen. We willen hier, in de geest van Vincent, een plek creëren waar kunstenaars kunnen exposeren en samenkomen. Iedere maand zal hier een nieuwe tentoonstelling worden ingericht. Maar er is ook plaats voor muziek en we gaan kindermiddagen organiseren.”

In het sfeervolle, kleine pandje staat het bomvol. In afwachting van de opening gaan er bladen met champagne rond. Het huis is eigenlijk te klein voor deze grote aanloop. Het is dringen en al snel kegelt er een elftal volle glazen over het zondagse goed van een rijtje kunstliefhebbers. Het mag de pret niet drukken.

Gastheer Ben Verschuren heet iedereen van harte welkom en kondigt wethouder Van Lunteren aan die het officiële startsein zal geven. Met de onthulling van een replica van het beroemde Van Goghschilderij is de opening een feit.

Expositie kleurpotloodtekeningen van Henny Adank

De eerste exposerende kunstenaar is de uit Princenhage afkomstige Henny Adank. Hij oogst met zijn haast fotorealistische kleurpotloodtekeningen veel bewondering. Na een korte, sfeervolle set van Het Bredaas Saxofoon Duo is het huis officieel geopend.

De mensen maken de stad

Buiten staat wethouder Van Lunteren nog even stil bij het kunsthuis: “Dit is een fantastisch initiatief. Vooral omdat dit vanuit het dorp zelf komt. We zien dit steeds meer in de wijken en dorpen rond Breda. Een idee hebben, de schouders eronder en gaan. Dat maakt mensen betrokken en trots. Dit is waar we heen willen. De mensen maken de stad.”

Tekst geschreven door Chris Stadhouders