Gelukkig groen van Paul der Kinderen

Het Gele Huis Galerie | Expositie | Schilderijen

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage Handgemaakt door Paul der Kinderen

Een deel van een volkstuin met groene planten en potjes en gieters

za 4 feb 2023
t/m zo 26 feb 2023
Haagsemarkt 6 achter

Op zaterdagmiddag 4 februari 2023 opent beeldend kunstenaar Cecile Verwaaijen om 15:00 uur de expositie Gelukkig groen met schilderijen van Paul der Kinderen.

Kunstenaargesprek: Paul der Kinderen en Pieter Vastbinder

Op zondagmiddag 12 februari 2023 gaan Paul der Kinderen en Pieter Vastbinder (filosoof) om 15:00 uur rond de tafel om te praten over bezieling, de werken eigenlijk hoe en waarom. Belangstellenden mogen ook plaatsnemen en vragen stellen. Het wordt een interactief moment. Vrij entree.

Overzichtfoto’s expositie Gelukkig groen in Het Gele Huis

twee schilderijen met veld van groen en kleurrijke bloemen in de expositieruimte van Het Gele Huis
overzicht met diverse schilderijen van volkstuinen met veel groen en rood, in het expositieruimte van Het Gele Huis
overzicht met schilderijen met veld van groen en groenten in de expositieruimte van Het Gele Huis
twee schilderijen. Een met een rode kool en de andere met witte kool in de expositieruimte van Het Gele Huis
drie schilderijen met veel natuurgroen en een zitbank met kussens in de expositieruimte van Het Gele Huis

Gelukkig groen | Alles kan inspireren

Alles kan inspireren, dat is wel een leidend motto in het leven van kunstenaar Paul der Kinderen, zeker als schilder. Of het nu gaat om landschappen, naakten, stillevens of dieren, schoonheid is overal te vinden. In dit geval is het de volkstuin die hem greep, of meer specifiek de overdaad aan vooral groenen, en in samenhang hiermee de nabijheid der dingen. Hier niet de vergezichten of de horizonnen met Hollandse luchten, maar het kleine, het dichtbije.
Daar zit natuurlijk een logica achter, daar de kleine lapjes grond zo efficiënt mogelijk ingericht moeten worden voor een zo groot mogelijke opbrengst. Alles binnen handbereik, goed geordend en makkelijk te onderhouden. Maar als de jaarlijkse explosie van uitbundig lentegeluk zich weer aandient, is van die geordende efficiëntie vaak niet veel meer over. In korte tijd spurt de ene na de andere soort de hoogte in, potjes, emmers en gieters omverduwend.
De natuur weet dan zelfs de meest attente tuinder weer onaangenaam te verrassen met wat men onkruid pleegt te noemen, maar wat voor Paul der Kinderen als schilder een bron van vreugde is. En hoe meer zich de kleine ruimtes vullen met al die groenen, hoe tastbaarder het geluk wordt voor degenen die het willen zien. Bekijk de volkstuin-schilderijen van Paul der Kinderen

Het groeiend en weelderige groen in een volkstuin met rode elementen als appels

Over kunstenaar Paul der Kinderen

Paul der Kinderen is geboren 18 juli 1957 te Breda. In de jaren 1979 – 1985 volgde hij de opleiding schilderen en grafiek KABK Den Haag. Een noemenswaardige expositie is de zomerexpo 2011 in het Gemeentemuseum Den Haag. Het was de eerste keer dat er een zomerexpo werd georganiseerd naar Engels voorbeeld. Iedereen mocht anoniem meedoen met maximaal drie werken. Twee jury’s bepaalden afzonderlijk van elkaar welke werken er vervolgens in de zomermaand aan de expo mee konden doen. Van Paul der Kinderen hing er een werk met titel De rolmopsen.
Meer informatie over kunstenaar Paul der Kinderen

Praktische informatie

Op zaterdagmiddag 4 februari 2023 om 15:00 uur
opening door beeldend kunstenaar Cecile Verwaaijen.
Op zondagmiddag 12 februari 2023 om 15:00 uur
kunstenaarsgesprek met Paul der Kinderen en Pieter Vastbinder
De tentoonstelling duurt tot en met zondag 26 februari 2023.