BOA popt up

Het Gele Huis Galerie | Expositie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

poster expo Bredase Organisatie voor Artiesten 2022

zo 5 jun 2022
t/m zo 26 jun 2022
Haagsemarkt 6 achter

Van 5 t/m 26 juni 2022 vindt de expositie ‘BOA popt up’ plaats, verdeeld over twee locaties te weten: Het Gele Huis en het Princenhaags museum.

Het bezoeken van de expositie is gratis.

De opening vindt plaats op zondag 5 juni 2022 om 15.00 uur door Hans November, hoofd collectie, presentatie en educatie van het Noord-Brabants Museum.

Bredase Organisatie van Artiesten

BOA staat voor Bredase Organisatie van Artiesten. 33 kunstenaars, voormalige leden van deze kunstenaarsvereniging in Breda, tonen hun recente werk. Daarnaast is er een presentatie van vroeger werk.

Kunstenaar Ruud Koenders is als curator aan deze expositie verbonden.

Deze expositie stond gepland in 2020 maar de covid-pandemie heeft roet in het eten gegooid. In de periode van twee jaar is er veel veranderd. Door samenwerking tussen Het Gele Huis en Princenhaags museum is het mogelijk een maand lang deze expositie te tonen.

De BOA  vereniging is in 2011 opgeheven, echter bij ontmoetingen met kunstenaars in Breda bleek BOA nog steeds te leven. Er bleek behoefte om weer gezamenlijk naar buiten te treden en bekeken wordt of dit een vervolg krijgt in het opstarten van een nieuwe kunstenaarskring in Breda. Laatste voorzitter Wim Schul en penningmeester Paul du Chatinier stelden een BOA reünie voor, dit is uitgegroeid tot deze omvangrijke dubbelexpositie. 

Expositieruimte met schilderijen en ruimtelijk werk
Expositie in 1996 van Bredase Organisatie voor Artiesten in Stadsgalerij, Breda.

Historie BOA

BOA werd officieel opgericht in 1986, hoewel de groep kunstenaars al jaren ervoor actief was. De bijeenkomsten vonden plaats in lokaal 01. Lex van Buitenen was de eerste officiële voorzitter. Hij overleed in 2019. BOA vereniging was een actieve groep met als een van de hoogtepunten de tentoonstelling 10 jaar BOA in de Stadsgalerij. Open atelierroutes, tentoonstellingen, lezingen met een maaltijd in Electron, voor de Openbare Bibliotheek de tentoonstellingen ’Nederland Leest’ en de laatste tentoonstelling die werd gehouden in Hotel Keyzer.

Na meer dan 25 jaar was de conclusie dat de organisatie van BOA steeds door steeds minder mensen gedragen werd en werd besloten tot opheffing. 29 dozen met 90 mappen van BOA zijn overgedragen aan het Stadsarchief. Resterend geld is geschonken aan de Stichting Rolf Ter Veer Prijs, zeer gewaardeerd en actief lid en fotograaf Rolf Ter Veer.