Blok 3: Tijdsdruk

Filosofie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

veel klokken met elk een andere tijd

vrijdagochtend
vr 12 jan 2024
t/m vr 26 jan 2024
inloop vanaf 09:30 uur
aanvang 10:00 uur
duur ca. 150 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 32,00

Door Eric van Waalwijk van Doorn, voormalig docent geschiedenis en filosofie. In januari 2024 start er weer een nieuwe cursus filosofie in Het Gele Huis. Het onderwerp is dit keer Tijdsdruk.

Tijdsdruk

We lijken te leven in een wereld waarin sinds de industriële revolutie alles steeds sneller gaat.

  • Wie kent niet het probleem dat we steeds meer willen doen in steeds minder tijd?
  • Wat dacht je van de merkwaardige paradox dat we zoveel techniek geïnvesteerd hebben in tijdbesparende apparaten, dat niemand meer tijd schijnt te hebben?
  • Wat doen we dan met die bespaarde tijd?

We leven al te vaak een race tegen de klok, lopen onszelf voortdurend voorbij in plaats van eens stil te staan om iets echt te beleven. Maar stilstand is achteruitgang in onze welvaartsmaatschappij, die ronkend van de ene vernieuwing naar de andere holt, want nieuw is immers beter? In plaats van –tig jaar voor dezelfde firma te werken, zijn we flexwerkers geworden, die jobhoppen en nergens rust vinden. We worden overspoeld met mailtjes en trillende apps die voortdurend onze aandacht opeisen, we verdrinken in de tsunami van kennis en nieuws die via allerlei media over ons uitgestort wordt.

Kortom, we haasten ons als gekken om alles bij te houden – tot aan het eind een burn-out ons noodgedwongen tot een stilstand brengt waarmee we geen raad weten… Hoe kan filosofie ons helpen vat te krijgen op die voortrazende tijd?

Het motto van dit blok over Tijdsdruk: “Opa maakte nooit haast – daar had ie geen tijd voor…”.

De cursus bestaat uit drie vrijdagochtenden:
12 januari 2024 Lezing over Tijdsdruk door Eric van Waalwijk van Doorn – filosoof
19 januari 2024 Workshop over eigen ervaringen met tijdsdruk en evt. oplossingen
26 januari 2024 Boekbespreking

Eric van Waalwijk van Doorn

De cursus wordt gegeven door Eric van Waalwijk van Doorn. Eric is gepensioneerd docent geschiedenis en filosofie. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen Filosofie.

Praktische informatie en aanmelden filosofiecursus Wat is tijd | blok 3

Dagdeel: vrijdagochtend
Aantal dagen: drie ochtenden
Datums: vr 12, 19 en 26 januari 2024
Tijden: 10:00 – 12:30 uur
Verzoek een kwartier voor aanvang binnen te zijn.
Prijs: per blok € 32

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.