Blok 4: Het Nu en het Ogenblik

Filosofie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

huis op zijn kop

vr 9 feb 2024
t/m vr 23 feb 2024
inloop vanaf 09:30 uur
aanvang 10:00 uur
duur ca. 150 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 32,00

In februari 2024 start Eric van Waalwijk van Doorn het laatste blok van de cursus filosofie over ‘Tijd’ in Het Gele Huis. Het onderwerp is dit keer Het Nu en het Ogenblik.

Meld je direct aan!

Het Nu en het Ogenblik

Dit laatste blok van de cursus over Tijd begint met een lezing over de ideeën van Eric van Waalwijk van Doorn over dit onderwerp. Tijdens zijn studie filosofie heeft hij zich verdiept in Het Ogenblik. Dit onderwerp bleek zijn grootste interesse en zijn levenslange fascinatie met het onderwerp Tijd te zijn.
Eric vertelt: “Aan de orde komt het verschil tussen het ‘nu’ en het ‘ogenblik’. Daarbij zal mijn waarnemingstheorie over Contrast centraal staan. Met behulp van een vogeltje dat op een tak komt zitten zal ik uitleggen wat het Ogenblik onderscheidt van het Nu. Tot slot zal ik het belang van dit tijdsconcept voor ons dagelijks leven onderstrepen door drie manieren te behandelen om met contrast om te gaan: de Thrillseeker, de Sleurzoeker en de Improvisator”.

De cursus bestaat uit drie vrijdagochtenden:
9 februari 2024 Lezing over Het Nu en het Ogenblik door Eric van Waalwijk van Doorn .
16 februari 2024 Workshop Haiku’s maken.
Korte Japanse Zengedichten die het Ogenblik proberen te ‘vangen’.
23 februari 2024 Boekbespreking over misschien wel de beroemdste tekst over het begrip Tijd, die van Augustinus in zijn boek Confessiones (Belijdenissen), waarmee Eric niet zo zeer dit blok, als wel de hele cursus over Tijd af wil sluiten.

Eric van Waalwijk van Doorn

De cursus wordt gegeven door Eric van Waalwijk van Doorn. Eric is gepensioneerd docent geschiedenis en filosofie. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen Filosofie.

Praktische informatie en aanmelden filosofiecursus Wat is tijd | blok 4

Dagdeel: vrijdagochtend
Aantal dagen: drie ochtenden
Datums: vr 9, 16 en 23 februari 2024
Inlooptijd: 9:30 uur
Tijden: 10:00 – 12:30 uur
Prijs: per blok € 32

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Mail dan naar dirkoudshoorn@ziggo.nl

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.