De bakermat van de Nassaus

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

Quirine van Aarts

za 20 apr 2024
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 9,00

Dat de Nassaus in Nederland kwamen door een huwelijk met een Bredase is veelal onbekend. Het huwelijk tussen graaf Engelbrecht 1 van Nassau en Johanna van Polanen groeide uit tot een prinsentitel, een opstand onder leiding van Willem van Oranje tot en met het huidige koninkrijk Nederland. Tijdens de lezing neemt Quirine van Aerts je mee in de vroege jaren van de Nassaus.

  • Wie waren ze? Wat betekenden ze voor Breda?
  • En hoe belangrijk was de vrouwelijke tak?
  • Wat heeft Jheronimus Bosch met de Nassaus van doen?

De lezing sluit aan bij permanente tentoonstelling over de Nassaus in het Stedelijk Museum Breda.

Over Quirine van Aerts

Zij is kunsthistoricus met een speciale aandacht voor de Nederlandse zeventiende eeuw en de Middeleeuwen. Tijdens haar opleiding Museumconservator is een speciale interesse ontstaan naar de Bredase Nassaus. Ze startte haar carierre in het voormalig Breda’s Museum en is er nog steeds als freelancer betrokken bij presentaties.

Quirine van Aarts

Sinds 2023 is zij werkzaam bij Slot Loevestein als medewerker evenementen en museale projecten. Hier houdt zij zich bezig met publieksprogrammering bij de tentoonstelling Monddood, toekomstige tentoonstellingen en de herinrichting van het museum. Quirine is ook raadslid in de gemeente Gilze – Rijen bij – Groen Gilze – Rijen.

Aanmelden voor Lezing De bakermat van de Nassaus

Praktische informatie

Zaterdagmiddag 20 april 2024
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur
Entree € 9,00

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.