Kunst in tijden van oorlog

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

detail van het beroemde schilderij Guernica van Pablo Picasso

za 15 okt 2022
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 10,00

Benefietlezing door Marie-José Eijkemans.

In deze benefietlezing geeft Marie-José voorbeelden uit de kunstgeschiedenis hoe kunstenaars op verschillende manieren reageren op oorlogssituaties.

De opbrengst van deze benefietlezing komt ten goede aan de Stichting Vluchtelingen Oekraïne.

Je wordt uitgenodigd als bezoeker van deze lezing een afbeelding van een kunstwerk door te geven die de verbeeldende kracht over oorlog laat zien. De suggesties worden aansluitend verwerkt door Marie-José na de lezing.

Beeldende kunst in tijden van oorlog

Beeldende kunst speelt van oudsher een belangrijke rol in tijden van oorlog. Als kritiek, protest, nuancering, propaganda of herinnering. Kunstwerken kunnen een gebeurtenis en de gevoelens die dit moment opriep in de kern weergeven en aan de toeschouwer overbrengen, ook decennia of eeuwen later.

Guernica van Pablo Picasso
Guernica van Pablo Picasso

Denk aan het iconische schilderij Guernica van Pablo Picasso, dat de gruwelijkheid van de Spaanse Burgeroorlog verbeeldt. Of de portable War Memorial van Edward Kienholz als kritische reactie op de Vietnamoorlog.

Ook nu reageren talloze kunstenaars in hun werk op Poetins oorlog in Oekraïne. Hun verbeeldingskracht is van groot belang voor ons begrip van deze gruwelijke situatie.

Over Marie-José Eijkemans

Marie-José Eijkemans geeft al jaren lezingen in musea en culturele podia. Zij is sinds 1999 werkzaam bij museum De Pont voor hedendaagse kunst. Haar focus ligt steeds op het begrijpelijk maken van kunst van Nu in context van de kunstgeschiedenis. Want iedere kunstenaar van Nu is schatplichtig aan zijn grote voorgangers.

Marie José Eijkemans voor een schilderij
Marie Jose Eijkemans

Praktische informatie

Zaterdag 15 oktober 2022
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Duur programma tot circa 17:00 uur
Entree € 10,00