Maria, moeder in de kunst

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

Maria Sassoferrato 1640

za 17 dec 2022
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 7,50

Door beeldend kunstenaar Hanneke Adelaar.

Maria brengt nieuw leven, en geeft hoop en troost. Ze is al vele eeuwen inspiratiebron voor de kunst: componisten, dichters, beelden kunstenaars. Allemaal vonden ze inspiratie bij haar. Hanneke neemt je mee in haar lezing over Maria in de kunst.

Het leven van Maria is te volgen aan de hand van vele kunstwerken die door de eeuwen tot aan nu gemaakt zijn. We zien de verschillende scenes uit haar leven als moeder van Jezus: de aankondiging van de zwangerschap, de geboorte, haar moederrol in het leven en bij de dood van Jezus. De vele verschillende verschijningsvormen van de kunstwerken maken Maria’s verhaal boeiend en inspirerend, wellicht zelfs hoopvol en troostvol. Daarnaast geven de vele werken inzicht in de ontwikkeling van de schilderkunst door de eeuwen.

Schilderij van Maria met twee jongetjes.

Over Hanneke Adelaar

Hanneke Adelaar met een vredesduif
Hanneke Adelaar

Van 1972 tot 1977 studeerde Hanneke Adelaar aan de tekenacademie in Tilburg. Sinds die tijd combineert ze het kunstenaarschap met een kunstdocentschap en geeft ze lessen en lezingen over beeldende kunst. Als kunstenaar werkt ze vanaf 1990 ook als portretschilder. In opdracht heeft ze al honderden portretten gemaakt. Meer informatie over Hanneke Adelaar.

“Ik houd van kunst. Kunst om te maken, om naar te kijken, om over na denken, over te praten en zo jezelf en anderen beter te leren kennen. Wat laat het kunstwerk zien? Zegt het iets over de tijd waarin het is gemaakt? Met welke materialen is het gemaakt? Met welke bedoelingen? Zijn er verbanden met andere kunstwerken? Met deze vragen in het hoofd bij het bekijken van kunst is er vaak meer te zien. Zien wat kunst kan laten zien. En zien wat kunst voor je kan betekenen”.

Praktische informatie

Zaterdag 17 december 2022
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Duur programma tot circa 17:00 uur
Entree € 7,50