Mattheüspassie

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

Johann Sebastian Bach

za 19 mrt 2022
aanvang 14:00 uur
duur ca. 120 minuten

“De Mattheüspassie is bij iedereen bekend, zelfs bij mensen die er nog nooit naar hebben geluisterd. Bovendien is het een van de vele passies die op muziek zijn gezet, maar dit is wel de allergrootste en de allerbekendste.”

“Ik gebruik bewust een Nederlandse titel,” vervolgt Ben Verschuren: “omdat die zowel de aard van dit muziekstuk aanduidt (het is een Passie) als de liefde/hartstocht die ervoor in Nederland bestaat (passie voor de Passie). Wat er gebeurt, zowel muzikaal als tekstueel, gaat ook onszelf aan. Dat is ook de bedoeling van Johann Sebastian Bach. Ik wil dan ook proberen om u mee te nemen in een ervaring die je ook van binnen raakt.”

Over Ben Verschuren

Ben Verschuren (1945) geeft al jaren muzieklezingen. Na zijn studie Muziektheorie raakte bij geïnteresseerd in de muziekgeschiedenis vanaf de Middeleeuwen tot nu. Zijn speciale interesse voor de barok begon toen hij de barokopera ontdekte. Hij initieerde Opera Barok dat momenteel voor het negende seizoen complete barokopera’s vertoont, ingeleid door hemzelf.

Hoewel Bach geen opera’s heeft geschreven, is hij wel sterk daardoor beïnvloed. Vandaar dat ook de passies van Bach Bens speciale aandacht genieten.