Nicolaas Eekman schilder in Parijs

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

Schilderij met drie mannen van Nicolaas Eekman

za 19 nov 2022
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 7,50

Lezing door Geertrui van den Brink

Wie in Nederland kent het werk van Nicolaas Eekman?

Dat zijn niet zoveel mensen. Toch genoot hij grote bekendheid in Frankrijk en maakte hij deel uit van kunstenaarskringen in de Parijse schilderswereld tussen 1920 – 1970. In de lezing worden twee lijnen (te weten zijn leven en werk) gevolgd.

Nicolaas Eekman was geen trendsetter. Eerder een buitenbeentje met een geheel eigen stijl. Hij wees abstracte kunst af. Hij was echter wel bevriend met Piet Mondriaan en kende vele kunstenaars in de kring Montparnasse: Jean Lurçat, Andre Lhote, Max Jacob, Marc Chagall, Picasso, Dali, Paul Signac, Jacques Lipchitz, Fernand Léger, Max Ernst.
Meer informatie over Nicolaas Eekman.

Verschillend originele werken zijn er op deze middag te zien.

Geertrui van den Brink

Van jongsaf aan heeft Geertrui van den Brink thuis de naam ‘Eekman’ gehoord. En jaren terug kreeg ze zelfs een ets van hem cadeau, die nooit bij haar ergens heeft gehangen. Het laatste jaar is ze zich gaan verdiepen in deze schilder/graficus, hetgeen te maken heeft met de afhandeling van een erfenis. Hoe dat verweven is vertelt Geertrui in deze lezing.
Het uitspitten van een (persoonlijke) verhaal heeft al jaren haar belangstelling en over dergelijke geschiedenissen heeft ze eerder lezingen gegeven. Deze lezing is geen pure kunsthistorische beschouwing maar een schets over Eekman zodat hij minder onbekend zal zijn.

Aanmelden

Praktische informatie

Zaterdag 19 november 2022
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Duur programma tot circa 17:00 uur
Entree € 7,50