Vrouwen in de kunst

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

naakte vrouw met een gorilla masker

za 30 sep 2023
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 9,00

Lezing door Marie José Eijkemans over vrouwen in de kunst

Moeten vrouwen altijd naakt zijn om in een museum te hangen?

In 1989 was er een actie in het museum voor Moderne Kunst in New York. Een groep kunstenaars telde het aantal vrouwelijke makers in het museum én het aantal vrouwen dat naakt afgebeeld werd in een kunstwerk. De conclusie was: 5% van de kunstenaars was vrouw, en wel 85% van de naakten was vrouw. Deze activisten, The Guerrilla Girls genaamd, maakten daarop een poster met de retorische vraag ‘do women have to be naked to get into the museum?’

do women have to be naked to get into the museum?

Vrouwelijke kunstenaars komen vaak van ver en leggen een lange weg af om de erkenning en waardering te krijgen die hen toekomt. Op 30 september 2023, portretteren we zo’n 20-tal vrouwelijke top kunstenaars van 1850 tot nu toe. Zo komen we erachter wie de Urinoir van Marcel Duchamps werkelijk gemaakt heeft en leren we de vrouw achter Picasso, Man Ray en Kandinsky kennen.

Over Marie José Eijkemans

Master in Art & Architecture Marie José Eijkemans geeft lezingen en cursussen over Kijken naar Kunst van Nu. Ze heeft ruim 20 ervaring opgedaan bij museum De Pont.

De laatste jaren verzorgt zij, naast lezingen en cursussen, op maat gemaakte ‘kunstproeverijen’ bij mensen thuis. Daarin brengt ze een kunstwerk (of reproductie daarvan) waarmee de gastheer- of vrouw zich verbonden voelt, in verband met andere kunstenaars, uit het nu en het verleden. De stelling dat mensen zich kunnen verbinden aan kunstwerken en dat werk bij wijze van spreken ‘adopteren’, komt terug in de naam van haar bedrijf: ‘Daar Waar Kunst Woont’. Meer informatie over Marie José Eijkemans

Marie José Eijkemans wijst naar een poster

Voor Het Gele Huis geeft Marie José op 30 september 2023 een lezing over bekende en minder bekende vrouwen in de kunst van de laatste 150 jaar.

Praktische informatie

Zaterdagmiddag 30 september 2023
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur
Entree € 9,00

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.