Muziekensemble A Kholem en Muziektrio Dat bedoel ik

Muziek

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

accordeon

vr 22 sep 2023
inloop vanaf 19:30 uur
aanvang 20:00 uur
Haagsemarkt 6 achter
€ 7,50

Oude Jiddische en nieuwe Nederlandse liedjes over het dagelijks leven en familie

Voor de muziekavond in september zijn er twee muziekensembles uitgenodigd: muziekensemble A Kholem en trio Dat Bedoel Ik.

Muziekensemble A Kholem brengt Misjpooche

Geboeid door de veelkleurigheid van de Jiddische muziek heeft het ensemble A Kholem zich gespecialiseerd in het uitvoeren van Jiddische (levens)liedjes, niet te verwarren met smartlappen. Het zijn liedjes, die meestal over dingen gaan uit het dagelijks leven. Liefde, verlies, kinderen, feest. Het repertoire varieert dan ook van weemoedig tot uitbundig, met meezingmogelijkheden voor wie dat leuk vindt.

De naam A Kholem betekent een (wens)Droom. Het was de droom van self-made zangeres Lyvonne Lewin om oude Jiddisch liedjes tot klinken te brengen. Dat die droom vervuld is, kun je horen op vrijdagavond 22 september 2023 in Het Gele Huis. Lyvonne en accordeonist Joost Tholhuijsen, wellicht bijgestaan door percussionist Yvonne Simjouw, brengen enthousiast een programma onder de titel Misjpooche (Jiddisch voor familie). Hierin komen vader en moeder, kinderen, grootvader en ooms en tantes voorbij, plus liefdesverlangen en liefdesverdriet. Ga er lekker voor zitten en laat je meeslepen in de wereld van de Jiddischkeit.

Trio Dat bedoel ik zingt over het leven

Het trio Dat Bedoel Ik speelt eigen Nederlandstalige nummers, voornamelijk van de hand van zanger en gitarist Erwin van Geloven. Erwin daarover: “Mijn liedjes gaan over mijn leven. En ik heb wel een leuk leven, dus het zijn leuke liedjes.”
Fred Bosman (elektrische bas en contrabas) en Joost Tholhuijsen (accordeon en piano) creëren verder het groepsgeluid, dat iemand eens typeerde als ‘het midden tussen Nick Cave, De Dijk en Youp van ’t Hek’. 
De onderwerpen zijn vriendschap, liefde, dagelijkse bijzonderheden en bijzondere dagen. En dat met een begeleiding die de ene keer als een tapijtje onder de woorden ligt en de andere keer uitnodigt tot meezingen en dansen.”

Optreden van muziekgroep Dat Bedoel Ik
Optreden van muziekgroep Dat Bedoel Ik

Praktische informatie

Vrijdagavond 22 september 2023
Inloop vanaf 19:30 uur
Aanvang 20:00 uur
Entree € 7,50