Corona Tweeluik

Presentatie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

Leo Hollander

za 7 nov 2020
aanvang 15:00 uur
Dobbelsteen • Doelen 36
€ 5,00

Corona vanuit filosofisch en poëtisch perspectief

Het Gele Huis organiseert het tweeluik Corona vanuit filosofisch en poëtisch perspectief. De bijeenkomsten kunnen ook separaat gevolgd worden.

Eerste bijeenkomst: Paradox van de aanraking

Op 7 november 2020 organiseert Het Gele Huis een lezing over de Paradox van de aanraking.

Leo Hollander van de filosofische praktijk Denk-Wijzer geeft een inleiding op dit uiterst actuele maar ook spannende thema. Leo zal daarom na de inleiding volop ruimte bieden om te filosoferen over deze uitdagende paradox van de aanraking. Het is daarmee een thema dat iedereen raakt.

Sinds maart 2020 mogen we elkaar, buiten leden uit ons eigen huishouden, niet aanraken. We worden geacht anderhalve meter afstand ten opzichte van onze medemens aan te houden. Daar hebben we veel moeite mee.

Want, als sociaal wezen ervaren we aanraken en aangeraakt worden als een basis levensbehoefte. We kunnen niet zonder aangenaam fysiek contact. We hebben last van huidhonger. Een hongersoort die nu niet gestild mag worden. Puur lichamelijk stimuleert contact de aanmaak van het knuffelhormoon Oxytocine, wat rechtstreeks ons immuunsysteem versterkt. Maar deze honger lijkt verder te gaan dan puur het lichamelijke.

Hoe moet het verder, nu we niet weten hoelang social distancing zal gaan duren? Geen handdruk ter begroeting, geen vriendschappelijk schouderklopje. Niet je zieke oma door haar haar strijken.

Welke impact heeft dat op onze mentale gezondheid? Zetten we die opzij om voorrang te verlenen aan het voorkomen van besmetting? En wat is de waarde en betekenis van de aanraking?

Wil je je vast verdiepen?
Lees het artikel Paradox van de aanraking op de website van Denk-Wijzer

Tweede bijeenkomst: Voordracht van coronagedichten

Op zaterdag 21 november 2020 organiseert Het Gele Huis een bijeenkomst waar enkele dichters hun coronagedichten gaan voordragen.

Dichter/schrijver Ben Verschuren zal de dichters introduceren en kort ingaan op vorm en inhoud van de gedichten. Na de pauze zal hij instructies geven voor het zelf schrijven van een coronagedicht. Aan het eind zullen die worden voorgelezen (als u dat wilt) en worden gebundeld voor de website van Het Gele Huis.

Graag om 14.45 aanwezig zijn i.v.m. registratie en plaatsenverdeling.
De RIVM richtlijnen worden gevolgd. Max. aantal aanwezigen