Princenhage en de Van Goghs

Princenhage heeft een hechte band met de familie Van Gogh. Drie generaties Van Gogh zijn door werk en wonen direct verbonden geweest met dit dorp.

De vader van Vincent preekte wel eens in de Johannes Kerk.

De grootvader van Vincent was dominee van de Grote Kerk in Breda.


Princenhage heeft een hechte band met familie Van Gogh. Dominee Vincent van Gogh ( 1789- 1874) was verbonden aan de Johanneskerk aan de Dreef. Dominee Vincent van Gogh van 1822- 1888 eveneens.

Vincent kwam ook nogal eens in de Roomsche kerk (de Martinus kerk). Daar vond hij het avondlicht zo mooi door de ramen schijnen, op de vrouwen met de witte kappen en de mannen met de donkere petten.

Oom Vincent was kunsthandelaar bij Goupil in Parijs en had een eigen galerij in Princenhage.
Hier ontstond Vincents belangstelling voor kunst, hij kreeg van zijn oom ook zijn eerste schilderskist.
Hij kwam regelmatig bij zijn Oom Cent en tante Cornelia. Het huis staat er nog.


Dit is het graf van de grootvader van Vincent van Gogh (1789-1874) en zijn vrouw Elizabeth Vrijdag op het Haagveld in Princenhage.

Foto’s van familie Van Gogh

Linksboven twee foto’s van zijn grootvader als dominee. Daarnaast zijn vrouw Elisabeth Vrijdag. Vervolgens Vincent de kunsthandelaar en tante Cornelia. Het jeugdportret van Vincent op 18 jarige leeftijd en de schets die hij toen maakte van zijn opa.

Mysterieuze stoeptegels

Door: Robbert Temmen   donderdag 24 januari 09:37 – 2019  

Verspreid door de stad liggen achtentwintig opvallende hardstenen tegels. Ze liggen onder meer op de Haagweg schuin tegenover de begraafplaats het Haagveld en op het Van Coothplein bij Café Belgique voor de deur. Op de tegels zijn drie mannen te zien in een bronzen schijf. Wie zijn deze mannen en waarom liggen die in Breda?

Navraag leert dat de mannen op deze tegels de drie Vincents van Gogh zijn. Lidy Meier van het Gele Huis in Princenhage heeft het initiatief genomen om deze tegels te leggen bij bepaalde plekken langs de Van Gogh-route in Breda.

In die Van Gogh-route staat de relatie centraal tussen Vincent, zijn oom en zijn grootvader. Op de tegels staan deze drie mannen afgebeeld. De tegels liggen bijna in een rechte lijn vanaf de Haagse markt over de Haagweg richting de Grote Markt, naar de Catharinastraat en het Station. “Iedere tweede zaterdag van de maand lopen we de Van Gogh-route en komen we dus langs de tegels.”

“De middelste man op de tegel is de schilder Vincent van Gogh zelf. Over deze schilder heb je waarschijnlijk al eens gehoord. De andere twee Vincents zijn wellicht minder bekend. Dit zijn dus zijn oom en grootvader.” Oom Vincent was de peetvader van de jonge schilder en wordt kortweg oom Cent genoemd. “Oom Cent was kunsthandelaar en woonde vroeger in Princenhage. Hier heeft hij Huize Mertersem, verwijzend naar de plaatsnaam van Princenhage in middeleeuwen, laten bouwen. In Huize Mertersem had hij een eigen kunstgalerie. Samen met zijn vrouw is hij begraven op de begraafplaats Het Haagveld.”

Meier wil samen met het Gele Huis ervoor zorgen dat het historisch besef over Vincent van Gogh in Breda en Princenhage wordt meegegeven met behulp van deze tegels.  “De derde persoon op de tegels is dus grootvader Vincent. Die was dominee van de Grote Kerk in Breda. Net als oom Cent ligt hij ook met zijn vrouw begraven op de begraafplaats Het Haagveld.”

Vincent is zelf geboren in Zundert en ligt zelf begraven in Frankrijk. Als kind woonde hij bij zijn ouders in Etten. “Zijn vader was daar dominee. Vincent was als kind al een echte wandelaar. Zo moest hij bijvoorbeeld vanuit Etten naar Tilburg lopen om naar school te gaan.” De tegels komen alleen in Breda te liggen.