Vouwdieren van Gerrit de Morée

Het Gele Huis Galerie | Expositie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage Handgemaakt door Gerrit de Morée

Lino in twee kleuren van Gerrit de Moree waarop een paard met vleugels vliegt boven een stad

za 5 nov 2022
t/m zo 27 nov 2022
Haagsemarkt 6 achter

Een greep uit het grafische oeuvre van Gerrit de Morée

Op zondag 6 november 2022 opent Patrick Horward, kleinzoon van Gerrit de Morée, om 15:00 uur de tentoonstelling ‘Vouwdieren van Gerrit de Morée’ in Het Gele Huis in Princenhage. Gerrit de Morée is één van de oprichters van Academie St. Joost in Breda, waaraan hij tot zijn pensioen als docent verbonden is geweest.

Tijdens de expositie zijn de vouwdieren en prenten die Gerrit de Morée in dezelfde stijl gemaakt heeft, te zien. Nu nog zijn ze verrassend modern!

Artis Forma, het boek met vouwdieren van Gerrit de Morée

In 1967 bracht Gerrit de Morée onder eigen naam een uniek boek uit: Artis Forma. Het bevatte 10 knipselpatronen, die na knippen en vouwen een dier uit één stuk papier vormen. De inspiratie voor dit werk ontleende De Morée aan het Japanse origami. In tegenstelling tot die vouwkunst zijn de dieren uit ‘Artis Forma’ enigszins plastisch, met beweegbare koppen. Het papier is in een effen kleur gehouden, zodat het ruimte biedt voor persoonlijke decoratie.
De dieren getuigen van creativiteit, originaliteit en het vakmanschap van Gerrit de Morée. Het is mooi om dit tijdloze werk nieuw leven in te blazen!

Lino’s en boek Artis Form verkrijgbaar in Het Gele Huis

Met steun van de culturele broedplaats Electron werd het boek Artis Forma speciaal voor deze tentoonstelling opnieuw uitgegeven. Het boek is in het Gele Huis te koop, evenals bij een aantal boekwinkels in Breda. 
Grafische werkplaats Raaf heeft een aantal van de vele lino’s die De Morée gemaakt heeft, afgedrukt. Ook deze zijn bij Het Gele Huis te koop en vormen de eerste crowdfunding voor toekomstige exposities van Gerrit de Morée.

Workshop voor kinderen én volwassenen: dieren knippen, vouwen en schilderen

Op zaterdagochtend 12 november 2022 is er in Het Gele Huis een workshop voor kinderen én volwassenen: dieren knippen, vouwen en schilderen. Meer informatie over de workshop Vouwdieren.

een gevouwen zebra

Over Gerrit de Morée

Gerrit de Moree in de tuin met een aantal van zijn vouwdieren.
Gerrit de Moree in de tuin met vouwdieren.

Gerrit de Morée (Den Bosch, 28 januari 1909 – Breda, 13 oktober 1981) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij was medeoprichter van de Bredasche Kunstkring en de Vrije School voor Beeldende Kunsten in Breda.

Van ca. 1924 tot 1981 was Gerrit de Morée werkzaam als illustrator, monumentaal kunstenaar, beeldhouwer, tekenaar, schilder, vervaardiger van mozaïek. Zijn opleiding volgde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch en aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. In 1933 richtte hij, samen met Dio Rovers, Paul Windhausen en Jan Strube de Bredasche Kunstkring op om het kunstleven in Breda te bevorderen.
Samen met Dio Rovers en Niel Steenbergen richtte hij in 1947 de Vrije School voor Beeldende Kunsten in Breda op. De latere Academie St. Joost.

Praktische informatie

Op zaterdag 6 november 2022 opent Patrick Horward, kleinzoon van de kunstenaar Gerrit de Morée, de tentoonstelling om 15:00 uur.
Op zaterdag 12 november 2022 is er een workshop voor kinderen Vouwdieren maken van 10 tot 12 uur.
De tentoonstelling duurt tot en met 27 november 2022.