Wijsgerige Filosofie

Filosofie

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

cursisten zitten rondom een tafel tijdens de cursus filosofie in Het Gele Huis

vr 10 feb 2023
t/m vr 24 feb 2023
inloop vanaf 09:45 uur
aanvang 10:00 uur
duur ca. 120 minuten
Haagsemarkt 6 achter
€ 27,00

Vierde blok van de introductiecursus filosofie door Eric van Waalwijk van Doorn

Blok 4 van de cursus filosofie voor beginners kan door iedereen gevolgd worden, ook al was niet je aanwezig bij de eerste drie blokken.

De eerste drie blokken van de introductiecursus filosofie gingen over Verwondering, Wetenschapsfilosofie en Ethiek. We sluiten de cursus af met Wijsgerige Filosofie. In blok 4 gaat het over de vraag van Kant: Wat is de mens? Na deze cursus ben je gevoed met meer munitie om die vraag inhoud te kunnen geven.

De vraag van Kant: Wat is de mens?

In februari 2023 gaat blok 4 over Wijsgerige Filosofie

We starten op vrijdagochtend 10 februari 2023 met een lezing. Allereerst proberen we de mens af te grenzen van enerzijds het dier en anderzijds de robot.

  • Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
  • Scheppen dieren bijvoorbeeld ook cultuur?
  • Kunnen robots ook denken?
  • En worden wij zelf steeds meer Cyborgs?

We gaan nader in op Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie), waar menselijke kampioenen verslagen worden door computers.
We beschouwen het zelfbewustzijn dat zo kenmerkend is voor de mens. Filosoof Helmuth Plessner noemt dit de excentrische positie waarmee de mens zich onderscheidt van dingen, planten en dieren. De mens heeft zich lang beschouwd als kroon op de schepping. Copernicus, Darwin en Freud hebben deze opvatting aangevallen.
Mensen zijn individu en kuddedier tegelijk. Maar waardoor zijn we eigenlijk individu en waarin uit zich dat kuddedier zijn? We eindigen met over de mens met Friedrich Nietzsche, Jean Paul Sartre en Hannah Arendt.

Tweede bijeenkomst: Film De zee die denkt

Trailer van de film De zee die denkt


Op vrijdagochtend 17 februari 2023 volgt de workshop met de film De zee die denkt van Gert de Graaff (2017). De film gaat over: hoe worden we gelukkig? Een paar recensies: “observatie van een ongekende schoonheid, adembenemende achtbaan voor onze zintuigen, valkuil voor de hersenen.”
Nemen wij waar wat we denken en niet wat er is? Is het ‘ik’ een illusie of niet?

Derde bijeenkomst: Boek Kunstmatig van nature

kaft van het boek Kunstmatig van nature' met foto van een barbiepop in een doos. Boek is geschreven door Jos de Mul.
Kaft van het boek Kunstmatig van nature door Jos de Mul

Op vrijdagochtend 24 februari 2023 sluiten we dit blok over Wijsgerige Filosofie af met de boekbespreking van Kunstmatig van nature geschreven door Jos de Mul. Op weg naar Homo Sapiens 3.0, over recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen, biotechnologie en robotica, die grote impact (zullen) hebben op ons menszijn.  

Inhoud introductiecursus Filosofie

De introductiecursus Filosofie bestaat uit vier blokken. Elk blok heeft een thema en bestaat uit een lezing, een workshop, en een boekbespreking. Elk blok is los te volgen.

Thema van blok 1
Verwondering als filosofische begin
7, 14 en 21 oktober 2022

Thema van blok 2
Wetenschapsfilosofie
4, 11 en 18 november 2022

Thema van blok 3
Ethiek
13, 20 en 27 januari 2023

Thema van blok 4
Wijsgerige Filosofie
10, 17 en 24 februari 2023

tekening van een man met boven zijn hoofd notities

Praktische informatie over blok Wijsgerige Filosofie introductiecursus Filosofie

Collage van drie foto's gemaakt van de cursisten tijdens de introductiecursus filosofie in januari 2023.

Ook interesse in filosofie?

Geef je op voor het vierde blok van de introductiecursus Filosofie door Eric van Waalwijk van Doorn. Daarvoor hoef je niet perse één van of de eerste drie blokken gevolgd te hebben.

Dagdeel: vrijdagochtend
Aantal dagen: drie ochtenden
Datums: 10, 17 en 24 februari 2023
Tijden: 10:00 – 12:30 uur
Aanvangsttijd: Verzoek een kwartier voor aanvang binnen te zijn.
Prijs: per blok € 27

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.