Film als spiegel

Het Gele Uur

Georganiseerd door Het Gele Huis in Princenhage

collage van twee filmposters

za 18 mei 2024
inloop vanaf 14:30 uur
aanvang 15:00 uur
Haagsemarkt 6 achter
€ 9,00

Matthijs van den Berg en Lopke van Elderen – twee documentairemakers van AKV St Joost – presenteren hun pas uitgebrachte producties: Katkoti en Aanwezig leren zijn. Met toelichting van de makers en interactie met de aanwezigen.

Katkoti (2023) door Lopke van Elderen

Tijdens een reis naar Palestina overkwam haar het, Lopke van Elderen werd grenzeloos verliefd. Maar hoe een lange afstandsrelatie in stand te houden, als het land waar je partner leeft een bezet gebied is? De gevolgen van de bezetting in Palestina zit diep verweven in het persoonlijk leven van de Palestijnen. Een onderdrukt bestaan maakt het voor haar en Jalal niet gemakkelijk om bij elkaar te zijn. In deze coming of age documentaire wordt het verhaal verteld van twee geliefden die op afstand hun relatie proberen te laten werken.

Aanwezig leren zijn (2024) door Matthijs van den Berg

Een beeldverslag van de worsteling van Matthijs van den Berg met verslaving en escapisme. Aan de hand van gesprekken en visuele vertalingen neemt hij de toeschouwer mee in zijn proces als maker en persoon.

Lopke van Elderen

man met gitaar en arabische tekst

Met haar liefde voor documentaires bouw Lopke van Elderen bruggen tussen verschillende culturen en groepen mensen. Door middel van observerende en participerende documentaire films werkt ze nauw samen met de hoofdpersonen, waardoor ze zelf ervaart hoe het is om in iemands wereld te duiken. Een stap in iemands richting kan spannend zijn, maar zet juist nieuwe bewegingen acties en verhalen voort. Op deze manier hoop Lopke van Elderen de kijker te inspireren om het zelfde te doen.

Matthijs van den Berg

Als kunstenaar voelt Matthijs van den Berg een groeiend verlangen naar authenticiteit in de media die we consumeren, waarbij makers expliciet aanwezig zijn in hun verhalen. In deze tijd van groeiend mediabewustzijn en de opkomst van Artificiele Intelligentie onderzoekt hij hoe zich te verhouden hiermee. In zijn werk streeft hij naar transparantie, via zorgvuldige documentatie neemt hij de toeschouwer mee in zijn proces als maker en persoon.
Op die manier dienen zijn films als zelfonderzoek waarbij Matthijs van den Berg persoonlijke ervaringen, waaronder verslaving en escapisme vertaal naar beeld. Door zijn eigen ervaringen op authentieke en transparante wijze te delen, schetst hij een portret van een breder gedeelde ervaring.

zwart vlak met tekening van een man in een witte lijnen

Aanmelden voor Lezing Film als spiegel

Praktische informatie

Zaterdagmiddag 18 mei 2024
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur
Entree € 9,00
Entree voor Vriend van het Gele Huis € 7,50

Betaalde aanmeldingen krijgen voorrang. Meld je aan en betaal via onderstaand formulier. Je kunt tot 4 deelnemers aanmelden en betalen. Wil je meer deelnemers aanmelden? Neem dan contact op via e-mail.

Lees de Algemene Voorwaarden m.b.t. verkoop van tickets en deelname activiteiten.

Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.