Bevrijding en kunst
Kunst heeft een belangrijke rol gehad in het aankaarten van misstanden en conflicten en – in het verlengde daarvan – het bieden van een perspectief op bevrijding.
Denk aan hoe Goya of Käthe Kolwitz de verschrikking en het verdriet van oorlog verbeelden, hoe Ai Weiwei met zijn werk over China vertelt en hoe Anish Kapoor de vluchtelingencrisis aan de orde stelt. Hun werk en dat van anderen komen in deze lezing voorbij. We zien hoe het onze blik op vrijheid en onvrijheid heeft bepaald of veranderd. We onderzoeken of hun werk een verschil heeft gemaakt.
Hoe dan ook, kunst zorgt er in ieder geval voor dat we met een ruimer of ander perspectief naar de werkelijkheid kunnen kijken. Want dat is wellicht de essentie van kunst; ze verlegt steeds grenzen en laat ons zien dat je ook met andere ogen kunt kijken. Zoals bijvoorbeeld in de tentoonstelling War and Peace, a Poetics of Gesture van de Colombiaanse oude dame Beatriz González, te zien vanaf 6 oktober 2024 in museum de Pont. Of de tentoonstelling Sag Mir Wo die Blumen Sind van Anselm Kiefer in Stedelijk Amsterdam én van Goghmuseum (vanaf 7 maart 2025). Beide tentoonstellingen worden tijdens de lezing door Carla van Bree belicht.
Carla van Bree
Carla van Bree studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en aan de Universiteit van Utrecht. Ze is zelfstandige en werkt voor volksuniversiteiten en verenigingen zoals het K.V.G., N.V.V.H, ’t Nut en K.B.O. Daarnaast geeft ze stijlenleer op een interieuropleiding in Eindhoven, doceert ze aan H.O.V.O. Brabant en werkt ze al dertig jaar als rondleider voor museum De Pont in Tilburg.
Haar belangstelling voor kunst begon met het plezier in het zelf maken. In de loop van de jaren is haar werk opgeschoven naar het lezen en vertellen over het werk van anderen. Fascinerend: waarom maken mensen beelden of schilderingen? En natuurlijk: wat zegt het werk over de tijd waarin het tot stand kwam? Elke antwoord levert nieuwe vragen op, Carla blijft dus nog even bezig.
Voor het Gele Huis geeft Carla van Bree op zaterdag 19 oktober 2024 een lezing over Vrijheid in de kunst van Toen naar Nu.
Aanmelden voor Lezing Vrijheid in de kunst van Toen naar Nu
Praktische informatie
Zaterdagmiddag 19 oktober 2024
Inloop vanaf 14:30 uur
Aanvang 15:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur
Entree € 9,00
Entree voor Vriend van het Gele Huis € 7,00
Aanmelden via hetgeleuur@hetgelehuisinprincenhage.com
Betaalde aanmeldingen krijgen voorrang. Meld je aan en betaal via onderstaand formulier. Je kunt tot 4 deelnemers aanmelden en betalen. Wil je meer deelnemers aanmelden? Neem dan contact op via e-mail.
Lees de Algemene Voorwaarden m.b.t. verkoop van tickets en deelname activiteiten.
Het Gele Huis is een kleinschalige locatie en dat betekent dat er sprake kan zijn van een maximum aantal gasten bij een activiteit. Zoals bij muziekuitvoeringen en lezingen. Het kan zijn dat je na aanmelding bericht ontvangt dat het maximum voor die activiteit is bereikt en dat je op een wachtlijst staat. Dit heeft te maken met het aantal plaatsen, veiligheidsaspecten, gasten en vrijwilligers. We willen daar zorgvuldig omgaan en rekenen op begrip. Meld je dan ook tijdig aan als je een activiteit wil bijwonen.